Krijo Faqen tŰnde tek MKPortal | HOME
PRANVERA E LIBRAVE


PRANVERA E LIBRAVE
......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..
Chi Sono

Anni:
CittÓ:Lucern
Zodiaco:Peshku


PRANVERA E LIBRAVEĽTEKI DERVISHI<br />Personat<br /> ARI PRESPARI <br />ARBEN TETOVA <br />SHEGA <br />NARRATORI<br />LIRIA <br />JERMILOVI - XHUXH<br /> DESA MASTILOVA<br /> SLATKI ALEKSIJEVIăI<br /> DUNJA UJKANI<br /> OGLlQI I MAăV╦S<br /> MARIA ALEKăIEVA<br /> OGAV BULATI <br />DOBRI MANDAREVIQI <br />SEKRETARI I KOMITETIT<br /> IJA<br /> LEJLA<br /> NUSJA<br />CIVIL - POLICI I<br /> CIVIL - POLICI II<br /> MURGESHA<br />INSTRUMENTALIST╦T<br /> TRI NUSET <br />KUARTETI

Amo et Odio

AMO
e mira
ODIO
Padrejtesija

Memoria

ditŰt e fundit
Tetor 2019
Mars 2016
Shkurt 2016


Link

mergimtari.ch


......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..
MartŰ, 15 Tetor 2019


 


 


 


 SHEGA

Kundër pushtetit.

                    BENI
Kundër pushtetit thua?! Jo kundër pushtetit, po as buburrecin s'e kamshkelur ...

                   SHEGA

E, pse pra po të ndjekin?

                    BENI

Pa armiq qeveria staliniste nuk mund të qëndrojë në pulshtet. Kriza e Përhershme e shtetjt du¬het të -arsyetohet si faj i armiqve. Prandaj armiqtë
e popullit, duhet të trillohen, të shpikën, të gjenden ku janë e ku s'janë. Ata nuk janë me shtetin, me policinë: ata merren Pa armiq të shtetit, të poli¬
cisë ...

                       SHEGA

Si qeveria... polioia... A nuk janë këto dy gjëra të ndryshme?

              BENI
E, moj Shegë! A e di ti se sistemi bolshevik qe¬ verinë e ka polici, e policinë - qeveri?

                        SHEGA

E po, ja si flet ti, Ben! Këto janë fjalë të rre¬zikshme. Andaj ta kanë vënë syrin.

                        BENI

Nuk bëj agjitacion kundër shtetit. 'I'jetërkund e kanë hallin ata.


 tetëdhjetë vjet. Gjysma e popullit tonë sot jeton e shkapërderdhur nëpër botë. Kurbeteve. Ndaj nuk u intereson burgu. Nuk mund ta fusin tërë një popull në burg.

SHEGA

Ty ta kanë vënë syrin, Ben. Herët a vonë do të pësosh. Nuk jetohet me kokë në strajcë. Eja, sa ka kohë, t'ia mësyjmë Amerikës!

BENI

O, nga fati i tyre ikin vetëm të ligjtë.. dhe gjejnë një tokë më tE.~ butë për varr. Gjysmën e shqiptarëve e gllabëroi kurbeti.

SHEGA

E, sa t'ia bëjmë, pra?

BENI

Ku ta di ... ?

SHEGA

Pritja mund të jetë e kobshme.

BENI

S'ke nga t'i bishtnosh fIl tit , moj Shegë!

SHEGA

0, Zot! Ben! ç',të bëjmë? Më trego së paku pse të kanë halë në sy? Ç'gurë ke hedhur kundër push¬ tetit të tyre?

BENI

Kundër kujt?


hije poetëve që ngrihen në luftë kundër nacionalizmit. .. nacionaJizmit shqiptar. Dhe, në rrugë e sipër, nacionalizmave të tjerë.
Sonte do t'jua rrëfej tregimin për ta.

3.

Dhoma e gjumit: "gropë publike". Në të zbritet me ashensor. Shtrati i fjetjes; tavolina me telefon. Libra. Libra. Libra. Shega ngarend poshtë-lart nëpër dhomë, e shqetësuar; thyen gishtërinjtë. Herë pas here shikon nëpër dritare; shpesh mënjanon. paksa kurtinën.
     Në vizionet që më kujtojnë ngjarjet e shfaqjes.Ulur mbi ka*rige buzë tavoline e shoh Benin e brengosur që mban kokën më njërën dorë.

SHEGA

(Fik dritën. Dhoma "gropë - publike", dhoma
-vitrinë, shpëlahet me një shkëlqim rrezehëne, spërkatet nga pikat-blu-neon, që lidhen nga rruga përjashta. Shega mënjanon paksa kurtinën e dritares. Shikon andej)

Ende janë aty.

BENI

Pash Zotin, mos u vër vesh!

SHEGA

Ti, Ben - po e bën asgjë këtë punë!

BENI

Kurse ti po frikësohesh kot. Ato dy vetura që po rrinë ndezur para banesës sonë u ngjajnë kufomave të zbukuruara. Ka disa ditë që po më ndje-kin prapa, kahdo që shkoj.


Enjte, 10 Tetor 2019

armiku i Jugosllavisë! Armik i Jugllavlsë na u bë nacionalizmi. Nacionalizmi shqiptar! Rinia dhe armata, zëvendësluftëtarët e policë-pensionistët, artistët e intelektualët, të gjitha strukturat e shtresat shoqërore, të gjitha religjionet e konfesionet ... të gjithë u ngritën më këmbë kundër nacionalizmit
Shqiptar. Ne, shokë, jemi të vetëdijshëm se "Serbia dhe Jugosllavia" duhet ta luftojnë nacionalizmin shqiptar. Nacionalizmi shqiptar dhe nacionalizmat e tjerë. Ekziston nacionalizmi shqiptar dhe nacionalizmat e tjerë. Shqiptarët - dhe - të tjerët! Ka edhe të tjerë - nacionahstë. Dhe ka shqiptarë nacionalist. Por, të tjerët nuk janë ngritur në kundërrevolucion. Shqiptarët po. Prandaj ne, shokë, e kemi për detyrë të parë që ta luftojmë nacionalizmin- shqiptar; e pastaj - shohim e bëjmë ... u vjen radha edhe nacionaliamave të tjerë. Mirëpo, nacionalizmi shqiptar nuk pushon të ngrejë krye për pesëdhjetë vjet me radhë ... kundërrevolucioni i tyre vazhdon, kështu që asnjëherë nuk patëm rast të luftojmë kundër nacionalizmave të tjerë. Rrjedh, shokë, rrjedh kundërrevolucioni. Por, të gjithë shqiptarët, megjithatë, nuk janë nacionalistë. Ka edhe shqiptarë të ndershëm. Shqiptarë që mendojnë si ne në Serbi e në Jugosllavi! Si ne, komunistët! Në luftë kundër kësaj të lige dhe kësaj sëmundjeje të rrezikshme u ngritëm të gjithë, i madh e i vogël. Në skenën e luftës kundër nacio¬nalizmit shqiptar dolën edhe shkrimtarët e famshëm, ata pak më të johur dhe ata anonimë shkribomanë që kësisoj deshën t'u dëgjoheshin emrat e zërat. Në pranverë, pra, nisën viseve të Jugosllavisë, një autobus plot shkrimtarë. "Karvani poetik" është ky: një autobus plot poetë të frymëzuar ngo disponimi lirik, të ekzaltuar dhe të prekur thellë nga ndjenja melankolike e dhembjes ndaj viktimave të paemërtuara asnjëherë të nacionalizmit shqiptar. Ata recitojnë si aktorë poezitë e tyre nëpër mitingje. Lexojnë vjersha kushtuar eshtrave, kufomave, varreve të shpluara, gjakut të derdhur, kokave të prera, njerëzve me shishe birre në bythë,  - grave të çnderuara. Motive lirike këto që u kanë

 

ket figura e Nuses që rri më këmbë. Velloja e saj tash bie ngadalë së larti, si krahët e thuer të një zogu të bardhë, çuditërisht të madh).

MURGESHA

Cila rojë, o Zot, e ndërpreu ahengun makabër? Hë?

(Si duke vajtuar)
Ti ke mëshirë, o Zot, e na mbulon, na i fsheh mëkatet tona. Na harren. Na i hedh në atë sferë ku asgjë nuk dëgjohet, ku asgjë nuk shihet. Mëshirohu, o i bukur! Ki mëshirë për ata që vetë i lëshove dore.

     (Rri më gjunjë pranë qiriniue që ndizen)

     Kur po kalonte këtej kalorësi i zi i pnemër e i pafytyrë, thundrat e altit të tij shkelën bimën që po mbëltohej. Ki mëshirë për ne, o Zot i madh! Ki mëshirë


2.


Çdo gjë mbulon terri. Një shuk drite i bie Narratorit. Ai kokë e këmbë rri përballë nesh si një tribunë amjiteatri.

NARRATORI

Dhe doli pranverë. Pranverë - melankoli! Vazhdimisht binte shi. Buzë:mbrëmjet ngjyheshin me mjegulla. Mëngjeseve këndonin kumritë. Pranverë! Pranvera na u bë festë - stinë - festë. Përvjetor i përçdovjetshëm! Pranvera ntl u bë përvjetor kundërrevolucioni. Se, shtypi lojal i ditës ngulte këmbë: kundërrevolucioni rrjedh, vazhdon. Uji fle, por - armiku i popullit nuk fle. Armiku i popullit?! I popullit po, por i cilit popull: Armiku i popujve.
Armiku i popujve, i të gjithë kombeve e kombësive;

......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..

Passioni

Ho Letto
1. LUFTA E DRENICES
2. Tropoja ne Breza
3. Djenocidi serbo-madh dhe qendresa SHQIPTARE

Ho Visto
Mechanick

Ascolto
Folklorike, popullore dhe e leht


Pensieri

Leni kujtimet te ecin ne rrugen e tyre,
se rende eshte kur kujtimi te len
para se ti ta kesh harrue kujtimin!


Amici

001882 vizitor me kan vizituar