Krijo Faqen tėnde tek MKPortal | HOME
PRANVERA E LIBRAVE


PRANVERA E LIBRAVE
......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..
Chi Sono

Anni:
Cittą:Lucern
Zodiaco:Peshku


PRANVERA E LIBRAVE•TEKI DERVISHI<br />Personat<br /> ARI PRESPARI <br />ARBEN TETOVA <br />SHEGA <br />NARRATORI<br />LIRIA <br />JERMILOVI - XHUXH<br /> DESA MASTILOVA<br /> SLATKI ALEKSIJEVIĒI<br /> DUNJA UJKANI<br /> OGLlQI I MAĒVĖS<br /> MARIA ALEKĒIEVA<br /> OGAV BULATI <br />DOBRI MANDAREVIQI <br />SEKRETARI I KOMITETIT<br /> IJA<br /> LEJLA<br /> NUSJA<br />CIVIL - POLICI I<br /> CIVIL - POLICI II<br /> MURGESHA<br />INSTRUMENTALISTĖT<br /> TRI NUSET <br />KUARTETI

Amo et Odio

AMO
e mira
ODIO
Padrejtesija

Memoria

ditėt e fundit
Tetor 2019
Mars 2016
Shkurt 2016


Link

mergimtari.ch


......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..
Enjte, 11 Shkurt 2016

ej! Lëshoje dore të vdekurin ... se nuk bën më ky: mashkull për dashnor, oj e mallkuar!

(Hyjnë dy Policë - civilë)

POLIC - CIVILI I

(Shokut)

Ngjitja krahëve, të marrës! Pushtojë!

POLIC - CIVILI II

(Duke u përpjekur ta shkoqë Nusen nga i vdekuri)
Po, kjo - or - paska shkalluar fare!

POLIC - CIVILI I

E paskan lënë mendtë nga dhembja.

POLIC - CIVILI II

Pa i rënë me grushta nuk e shkoq dot nga i vdekuri, se fuqia e të çmendurve i bën ballë edhe rëndesës së tokës; ns prangat nuk bëjnë punë. ve¬ tëm muri, koleg; vetëm muri.

POLIC - CIVILI I

Muri dhe grushtet.

POIC-CIVILI II

Bjeri pra, bjeri! Mos ki mëshirë!

NUSJA

(Alivanoset)

Ah! O Zot!
(Përmbyset mbi të vdekurin)


Mėrkur, 10 Shkurt 2016

dhembja. Me një dorë duk e e shtyrë butësisht; Nusja e dëbon Murgeshën të cilës as i vë veshin as e sheh. Por, Murge ha nuk i shqepet, si mace e egër.

NUSJA

            Nuk e jap të ma rrëmbejnë, jo ... joooo! Oh!
Ti atje lart: i patrajtë, i pafytyrë, i pamëshirshëm! Apollon! Apollon! 0, zgjohu, Apollon! O Hy i hij¬shëm! Pyll i ri i trupit tim!

MURGESHA

            O, Zot! 0, Zot! lVIbylli sytë para kësaj pamje ferri! Kësi blasfemi bëjnë njerëzit me shpirt si uji, si ajri, si zjarri. E lanë mendtë, o Zot, u shkallua
kjo nuse! Merre në dorë, Zot, shpëtoje mëkati!

(Nuses)

Lëshoje, oj e zeza ti, e zeza! Lëshoje të vdeku¬rin në thellimën e tij. Mos ia prish paqen, e mjera ti, moj mëkatare; e mjera ti, e mjera! Lëshoje! Lëshoje!

NUSJA
 
            Jo! Jo! Nuk të lë që toka të të marrë nga parz¬ma ime, as nuk të lë t'i bëhesh tokës hi, jo! Merrmë, Apollon, si ngahera! E zgjohu! E, zgjohu!

MURGESHA

(Nuses)
            
            Lëshoje, oj e mjerë! A nuk po e dëgjon atje thellë korin e të sakrifikuarve?! Nanat atje po çirren, po bërtasin ... Po ... po të luten: jepja fëmijën e vet tokës t'i japë gji, se foshnja do tambël,


Martė, 09 Shkurt 2016


1.

  E shoh Urën e Ylberit, larg atje në horizont, si një hark të skuqur, ngarkuar me yjtë e lodhur të agut, duket si krah mjellme kur del nga lumi e shkel borën në breg, duket si vetull me grimin pembe të Tanushës.
Tri dritare-pikiurë-kristale, në vezullimin vjollcë të tyre, herë-herë pasqyrojnë pamje që më kujtojnë ngjarjen e shfaqjes.
            Nuk po e shoh nga po bie ky shuk drite, si shkretëtirës natën kur hëna i bën rrezëllim, duke u pas¬qyruar në ndonjë pus oaze, dhe ky nur i përshpirtshëm po derdhet mbi qivurin e shpluar, ku shihet ushtari i vdekur.
            Po më afrohet Jermlovi-xhuxh. duke mbajtur bigat e një talike njërrotëshe, veshur me kosturne të zeza futë dhe me një cilindër të bardhë mbi kokë.
            Një dorë e shqetësuar dhe e dridhur nga terri, ne një shkreptimë stikrepëseje ndezi tri drita drithëruese të qirinjve. Në topin e dritës melankolikë që u bë hark rreth dorës tiritëdhënëse, u zbulua [urura e gruas veshur me petkun e zi të murçeshës.
            Nusja hedh valle, si mjellmë, afrohet duke ecur si mbi re, se terri e mbulon shokë-e-teposhtë, kështu që nuk mund të shihet si çapëlon. Ajo e nxjerr nga qivuri ushtarin e vdekur, e rrëmben duar-e-qajë duke e pushur kështu, duke e përkëdhelur. Ajo do që i vdekuri në duart e saj të ngrihet më këmbë.
            Dëgjoj dënesjen e saj, psherëtima nçastiëruese, de risa i shpërtheu vaji. Qan e këlthet me lutjet dhe mallkimet e veta.
            E pashë murgeshën si iu sul e shastisur nuses që po e zhvoarroste ushtarin e vdekur. Përpëlitej ta shqepte nga kufoma të shastisurën nga malli e

......
....
...
..
..
..
......
....
...
..
..
..

Passioni

Ho Letto
1. LUFTA E DRENICES
2. Tropoja ne Breza
3. Djenocidi serbo-madh dhe qendresa SHQIPTARE

Ho Visto
Mechanick

Ascolto
Folklorike, popullore dhe e leht


Pensieri

Leni kujtimet te ecin ne rrugen e tyre,
se rende eshte kur kujtimi te len
para se ti ta kesh harrue kujtimin!


Amici

001784 vizitor me kan vizituar